+31624543835 info@marchaverhaeg.nl
Selecteer een pagina

Hi mooi mens,

Vipassana meditatie heeft mijn leven veranderd. Vipassana betekent: de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Wat ervaar jij op dit moment? En lukt het je in neutrale observatie (in ‘zien’) te blijven, zonder in reactie of oplossing te schieten?


Op mijn 26e kwam ik met Vipassana in aanraking. Ik mediteerde sinds mijn 21e, maar ik had nog nooit van Vipassana gehoord. Totdat ik erover hoorde in Nicaragua. Ik ging een cursus doen in Guatemala en wat ik allemaal ervaarde het moment dat ik het centrum uit liep, is onbeschrijfelijk. 

Toch ga ik een poging wagen het in woorden te bevatten: 

  • Tranen, tranen, tranen, uren lang, van geluk
  • Mijn lichaam voelde een en al licht en ruimte
  • Ik voelde me zo voldaan, gevuld en liefdevol dat ik bijna geen eetlust had en die voeding ook niet miste, gewoon niet nodig had
  • Ik had geen verwachtingen meer, over het leven, alles was goed zoals het was
  • Ik voelde me enorm verbonden met mezelf en was niet uit mijn ‘midden’ te halen

Natuurlijk was dat een staat van Zijn die niet eeuwig aanhoudt. De jaren daarna heb ik meerdere Vipassana cursussen gedaan, 3 maanden vrijwilligerswerk gedaan in een Vipassana centrum, en een paar jaar 2 uur per dag gemediteerd. Ik begon te ervaren dat ik mijn emoties minder lang in mijzelf vasthield. Voorheen kon ik bijvoorbeeld een halve dag last hebben van mijn boosheid of irritatie, en nu was dat teruggebracht naar een paar uur. Wauw. 

Ik werd me enorm bewust van mezelf, van mijn leven, mijn omgeving, mijn gedachten en gevoelens en bovenal de manier waarop ‘ik’ reageer op al die interne en externe prikkels. Want dat is wat je met mediteren doet: observeren en gelijkmoedig blijven. Gelijkmoedigheid (equanimity) wil zeggen: je blijft in rust, onverstoorbaar, je reageert niet op alle gedachten en gevoelens die je gewaar wordt. 

Meditatie is een vorm van aandachtstraining, waarbij je leert je mind te focussen op één object (bijvoorbeeld je ademhaling) en daarmee je concentratie en bewustzijn verhoogt. Omdat je continue opmerkzaam probeert te zijn, terugkeert en opnieuw begint, is het een oefening van je geest. Je wordt je bewust van alle lichamelijke sensaties en je leert dat je daar niets mee hoeft te doen: je ervaart een pijntje in je linkerschouder of een gevoel van verdriet, je wordt het gewaar, en gaat weer verder met de focus op je ademhaling. Je leert je ervaring te observeren en daar niet op te reageren. 

Wat betekent meditatie voor jou? Heb jij ook behoefte aan meer rust, meer balans en bewustwording van jouw gedachten en gevoelens? 

Voel je de roep om echt te leren mediteren en meditatie te integreren in je dagelijks leven? 

Ik start regelmatig een nieuwe meditatie cursus en geef introductie workshops, stuur me een berichtje voor de actuele informatie. 

En voor meer informatie over Vipassana: Vipassana Meditation (dhamma.org)

Liefs, 

Marcha